Evenimente

26 February 2013

Cum a fost la AI-MAS Winter Olympics 2013

Mai multe articole scrise de »
Scris de: Mircea Anton
Tags: , ,
AIWO 2013_AI Village overview

AIWO 2013_AI Village overview

Weekendul ce tocmai a trecut s-a desfășurat la Universitatea Politehnica din București AI-MAS Winter Olympics, eveniment internaţional dedicat tuturor celor care activează sau sunt interesaţi de domeniul inteligenţei artificiale.

Aflat la a treia ediţie, AIWO a reunit reprezentanţi din 15 universităţi, dar şi din industrie, care au prezentat în AI Village proiecte de cercetare cu aplicabilitate în diverse domenii de activitate.

Expozanţii au avut ocazia de a le prezenta vizitatorilor invenţiile lor, cât şi tehnologiile folosite. AI Village a reprezentat locul perfect pentru networking, unele proiecte beneficiind de oferte concrete şi oportunităţi de colaborare sau afaceri.

Printre cele mai atractive proiecte s-au numărat o harpă cu laser, cu ajutorul căreia oricine putea crea muzica prin doar câteva gesturi, o simulare 3D pentru palparea ficatului în cazul diferitelor boli, un aparat de făcut automat cocktail-uri pe baza unui QR code, o seră care ar putea reprezenta cheia sustenabilităţii în domeniul agriculturii, alimentată 100% cu energie verde, o aplicaţie ce ar putea revoluţiona felul în care facem cumpărături, cu ajutorul careia vizitatorii au putut proba haine prin nişte simple gesturi, primul sistem de recunoaştere a vocii în limba română, care transformă vorbele în text scris şi care are aplicabilitate directă în domenii precum televiziunea sau cel juridic, un sistem de e-learning care este deja folosit în învăţarea online sau un sistem de predicţii pentru bursa de valori. Vizitatorii au putut vedea şi un meci de fotbal live cu roboţi şi au putut juca jocuri folosind doar o mănuşă. La standurile companiilor, participanţii au putut afla mai multe informaţii despre procesul de recrutare şi oportunităţile de carieră oferite de acestea.

Secţiunea AI Talks a fost inaugurată de către Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare şi gazda evenimentului totodată, Adina Magda Florea, împreună cu Rectorul George Darie şi Academician Ioan Dumitrache. Reprezentanţi ai companiilor Google, Facebook, AQUASoft, RobotsNet, Recognos şi TeamNet au prezentat teme de interes din domeniul inteligentei artificiale, generând discuţii între participanţi.

Google a deschis prima sesiune, cu o prezentare despre sistemul folosit de binecunoscutul motor de căutare. Reprezentatul Google, Marius Paşca, a explicat ca aşa cum mulţi dintre noi folosim Google pentru a găsi şi învăţa diverse lucruri, Google poate la rândul său învăţa din întrebările puse de către utilizatori. În acest fel, rezultatele găsite pot fi nu doar cât mai apropiate ca sens, ci şi regăsite în cel mai potrivit context pentru cerinţele celui care tastează. Prezentarea a generat întrebări interesante, continuate ulterior la standul Google din AI Village.

În continuare, reprezentantul Asociaţiei Române pentru Inteligenţă Artificială (ARIA), Andrei Ciortea, împreună cu Alexandru Sorici din partea AQUASoft au prezentat perspectivele de dezvoltare din domeniul inteligenţei ambientale, rezultatul colaborării dintre cele două organizaţii fiind AmI Lab, primul laborator de inteligenţă ambientală din ţară, înfiinţat în 2012 la Universitatea Politehnica. În cadrul evenimentului, AmI Lab a fost vizitat de peste 50 de curioşi. Aceştia au putut înţelege mecanismul prin care, cu ajutorul mai multor senzori, o încăpere poate înregistra mişcările şi recunoaşte o persoană, adaptând factorii de mediu precum temperatura în funcţie de preferinţele acesteia.

În finalul primei sesiuni AI Talks, reprezentantul Robotsnet Consulting, Cornel Catană, a prezentat robotul umanoid NAO, pe care compania îl propune laboratoarelor de cercetare şi nu numai. Robotul, deşi are doar 58 de centimetri înălţime, are o serie de capacităţi impresionante de mişcare şi senzori variaţi, care îl fac util într-o multitudine de cazuri, de la implementarea şi testarea diverşilor algoritmi de mişcare, orientare şi comunicare, până la demonstraţii ludice. În pauza de prânz, participanţii la eveniment au avut ocazia de a-l vedea pe NAO în “carne şi oase”, într-o demonstraţie oferită în colaborare cu membri ai laboratorului AI-MAS. NAO a salutat publicul, a recunoscut feţe şi a imitat întocmai mişcările unuia dintre reprezentanţii Robotsnet, folosind tehnologia Kinect.

Cea de-a doua sesiune a prezentărilor a fost deschisă de către cunoscutul cercetător Andrei Alexandrescu, aflat deja la a treia participare în cadrul AIWO ca reprezentant din partea Facebook. Acesta a vorbit despre una dintre problemele cu care se confruntă inginerii din spatele reţelei sociale: gestionarea numărului imens de utilizatori. Soluţiile tehnice descrise au stârnit interesul participanţilor, care au profitat de ocazia de a afla detalii interesante despre acestea.

Reprezentanţii Recognos, Bernadette Varga şi Robert Baban, au vorbit despre câteva dintre aplicaţiile pe care compania le dezvoltă pentru diverşi clienţi din domeniul financiar din SUA. O astfel de aplicaţie poate monitoriza ştirile pentru a identifica informaţii interesante despre o anumită companie sau poate găsi informaţiile importante din rapoarte financiare stufoase pentru a ajuta în procesul de decizie.

Compania TeamNet, reprezentată prin Mihai Trăscău, a prezentat proiectele din jurul aeronavei fără pilot (UAV, drona) Hirrus, pe care vizitatorii au putut-o vedea în AI Village. Utilizarea acestor mici aeronave capătă din ce în ce mai mult avânt în domenii variate, de la agricultură la supravegherea unor obiective strategice, cum sunt conductele de petrol. TeamNet este singura companie privată din ţară care oferă UAV-uri, principalul colaborator fiind Armata.

În încheiere, a avut loc o discuţie liberă în încercarea de a determina ce înseamnă o bună cultură inginerească şi de cercetare. Discuţia s-a referit atât la mediul privat, cât şi la cel academic, şi a beneficiat de opiniile reprezentanţilor ambelor arii: Mihai Fecioru (Adobe), Lavinia Petrache (Facebook), Cristian Stoica (AquaSoft), Traian Rebedea (TeamNet), Costin Badica (Universitatea din Craiova), Gheorghe Căpăţână (Universitatea de Stat din Moldova), Emilia Balaş (Universitatea Aurel Vlaicu din Arad) şi Adina Magda Florea (Universitatea Politehnica din Bucureşti). Dezbaterea a atins subiecte sensibile, cum ar fi rolul presiunii financiare asupra activităţii de cercetare sau raportul dintre inginerie şi creativitate, şi a generat propuneri cum ar fi un mai mare accent în curricula universitară pe spiritul antreprenorial. La final, cea mai interesantă intervenţie din partea publicului a fost premiată cu o tableta oferită de Samsung.

La finalul zilei a rulat în faţa celor prezenţi bătălia finală din cadrul competiţiei AI Olympics, concurs de soluţii inteligente dezvoltate de studenţi pe parcursul a două luni. Toate cele trei premii au fost câştigate de către echipe din Serbia. Premiul cel mare, de 1500 de euro, a fost câştigat de echipa Tasmanian Devils, locul doi în valoare de 900 de euro a fost ocupat de echipa Untrue, în timp ce echipa clasată pe locul al treilea, pyost, a plecat cu 600 de euro. Premiile au fost înmânate de către decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Adina Magda Florea, împreună cu Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.


Despre autor

Mircea Anton

0 comentarii


Fii primul care comenteaza!


Răspunde

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.

*

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


 
 

 
AI-MAS Winter Olympics 2013

Au început înscrierile la AI-MAS Winter Olympics

Începând de astăzi, pasionații de inteligență artificială se pot înscrie la AI-MAS Winter Olympics (AIWO), eveniment internațional ce va avea loc pe 23 februarie, la Universitatea Politehnica din București. AIWO 2013 ...
Mircea Anton
0

 
 
AI-MAS Winter Olympics 2013 - a treia ediție a evenimentului

AI-MAS Winter Olympics 2013, evenimentul inteligenței artificiale!

Asociația Română pentru Inteligență Artificială sau mai pe scurt ARIA ne cheamă pe toți la AI-MAS Winter Olympics 2013, adică la cea de-a treia ediție a unui eveniment care se adresează tuturor celor interesați de i...
Mircea Anton
0