Ultimele proteste și discuții referitoare la ilegalitatea filesharing-ului, dar și zarva creată în jurul acordului ACTA au încins bine de tot spiritele în mediul online. În cazul în care ACTA va fi promulgată ca și lege vor mai exista totuși soluții pentru a menține în viață așa zisa piraterie virtuală?
Răspunsul este ”da”, deoarece oricât de solid va fi controlul în online prin intermediul ACTA, metode de filesharing tot vor mai exista. Unul dintre cele mai eficiente metode prin care acest lucru poate fi făcut este protocolul BitTorrent. Potrivit ultimelor statistici procesate ne arată că la nivel mondial protocolul BitTorrent este cel care generează cel mai mult trafic pe world wide web. Cum este posibil acest lucru? Prin simplul fapt că pachetele digitale transmise sunt distribuite de toți cei implicați în proces. Asta înseamnă că în momentul în care oricine a început să descarce un fișier, datele provin din mai multe părți, iar la rândul său userul împarte date în nenumărate alte locații din lume.
Acest sistem este de fapt unul descentralizat, iar toate părțile comunică între ele, deși legătura dintre ei este realizată printr-un torrent tracker. Trackerul de care vorbim joacă rolul de ”bornă” unică prin care toți cei ce fac filesharing află unii de alții. Care este de fapt partea ingenioasă la protocolul BitTorrent? Acesta permite transfer de date fără a mai fi nevoie de un tracker. Așadar, problem solved! Ca și exemplu de portal ce este client BitTorrent vă pot spune despre Tribler, site care nu are nevoie de servere centrale sau trackere.